Wat is halotherapie en hoe werkt het?

Zouttherapie, ook halotherapie genoemd, is een holistische methode die het natuurlijke microklimaat van een zoutgrot weergeeft door zoutoplossing in hoge concentratie in een ruimte te verspreiden waarvan de oppervlakken bedekt zijn met zoutlagen. De droge zoutaerosol in de kamer speelt een belangrijke rol bij de verlichting van gezondheidsproblemen en wordt gebruikt in de HaloClinic om patiënten met ademhalingsproblemen en huidaandoeningen te behandelen. Patiënten zitten gedurende 45 minuten in de zoutkamer en ademen de fijne zoutaerosol in, die wordt getransporteerd naar de kleinste bronchiën, of luchtwegpassages, in de longen en naar andere delen van de luchtwegen, zoals de sinussen en de neusholte. De zoutdeeltjes werken als een antibacterieel middel, en lossen bacteriën en verontreinigende stoffen op die zich in de luchtwegen bevinden. Deze worden dan ofwel opgehoest door de patiënt of worden tijdens de metabolische processen via de bloedstroom uitgedreven. Halotherapie vermindert ook de ontsteking in de longen, verdunt de slijmophoping, verbetert de longfunctie en opent ademhalingspassages. Kwalen die kunnen behandeld worden met halotherapie zijn onder andere:

  • Chronische bronchitis
  • Astma
  • Hooikoorts
  • Oorontsteking
  • Benauwdheid op de borst
  • Rokershoest
  • Acute aandoeningen van de luchtwegen
  • Sinusitis
  • Luchtweginfecties en -allergieën
  • Enz.

Aanbevolen sessies en verwachtingen van halotherapie

Voor mensen met verkoudheid, griepverschijnselen of andere tijdelijke ademhalingsongemakken kunnen 1 tot 8 sessies zeer effectief zijn. Voor chronische ademhalings- en dermatologische aandoeningen wordt ten zeerste aangeraden om 12 tot 20 sessies van elk 45 minuten af te ronden, in een zo kort mogelijke periode. Een behandeling in een zoutkamer is het meest effectief wanneer het minstens tweemaal per week of vaker wordt toegepast. Tevens is het raadzaam om de halotherapie 1 tot 3 keer per jaar te herhalen om de positieve resultaten te behouden. Voor recreatieve, ontspannende en stressverlichtende doeleinden kunnen sessies zo vaak als gewenst worden gevolgd. Reeds duizenden patiënten zijn met succes behandeld door middel van speleotherapie (behandeling in natuurlijke zoutgrotten) in Canada, Rusland, Hongarije, Roemenië, Polen, Oostenrijk en Duitsland. Klinische studies zijn ook uitgevoerd en de resultaten tonen aan dat na een reeks behandelingen die binnen een voorgeschreven tijd (twee keer per week) zijn voltooid, de ademhaling van de patiënt minder werd belast, symptomen zoals niezen, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid werden verbeterd en het gebruik van medicijnen aanzienlijk was afgenomen. Tijdens behandelingen is het bijna onmogelijk om een infectie op te lopen van iemand anders. Zout is een natuurlijke antibacteriële stof en het doodt bijna alle bacteriën bij contact. Ook is het microklimaat in een zoutkamer drie keer schoner dan in een steriele operatiekamer in een ziekenhuis.

De ontstressende factor van zout

Zout heeft het natuurlijke vermogen om de positieve lading in ons lichaam uit te balanceren door de overmatige positieve ionen te binden met de negatieve ionen van het zout. De neutraliserende krachten van zout neutraliseren positief geladen en schadelijke elektromagnetische trillingen in onze omgeving (elektrosmog), evenals in ons lichaam. Vandaar dat halotherapie ontstressende en ontspannende effecten heeft. Bovendien is halotherapie niet alleen weggelegd voor volwassenen, het is ook veilig voor kinderen. Het wordt zelfs sterk aanbevolen. Het is een 100% medicatievrije, niet-invasieve en comfortabele behandeling zonder bijwerkingen of potentiële gezondheidsrisico’s. De behandeling is geschikt voor kinderen van elke leeftijd (vanaf 1 maand oud). Kinderen reageren zelfs sneller op de therapie dan volwassenen. Moet je schrik hebben van een hoge bloeddruk, wat het risico op hartaanvallen en beroertes kan verhogen? Neen. Tijdens zouttherapie adem je de droge zoutoplossing in en neem je het niet op in jouw spijsverteringskanaal. Bovendien is de hoeveelheid zout die je inademt zo minimaal dat zelfs als je die hoeveelheid zou eten, dit geen gezondheidsrisico zou vormen. Meer informatie over halotherapie lees je op de pagina haloclinic.nl.